İstek Değil İhtiyaç: E-Parlamento

Sosyal medyanın özelikle de Twitter'ın gündem üzerindeki belirleyiciliğini de göz önüne aldığımızda E-parlamento kavramını ele almak gerektiğini düşünüyorum.

Peki Nedir E-Parlamento?

2008 Dünya E-Parlamento Raporu'nda e-Parlamento, bir yasama organının bilgi ve iletişim teknolojileri kullanımı yoluyla daha şeffaf, erişilebilir ve hesap verebilir olması, insanları çeşitliliği koruyarak yapabilir kılması ve parlamento belgelerine daha fazla erişim sağlayarak kamu yaşamına ve faaliyetlerine daha fazla dâhil olmayı mümkün hâle getirmesi olarak tanımlanmıştır. Yani yasama süreci işlemlerinin elektronik ortama aktarılmasını sağlayan bu sistem ile parlamento çalışmaları daha şeffaf, erişilebilir ve verimli olması amaçlanmaktadır.

Konuyla alakalı olarak  e-Rulemaking (Elektronik Kural Üretimi) kavramı e-Parlamento kavramı  ile ilişkilidir. E-Rulemaking ise, yöntmeliklerin elektronik ortmada hazırlanması, uygulanması ve izlenmesini sağlayan bir sistemdir. Bu sistem, yönetmelik yapma sürecinin daha şeffaf, erişilebilir ve verimli olmasını amaçlamaktadır. E-Parlamento, parlamento çalışmalarının elektronik ortamda yürütülmesini sağlarken, e-Rulemaking, yönetmelilerin elektronik ortamda hazırlanması, uygulanması ve izlenmesini sağlar. Bu kavrama özelikle Brezilya'daki Wikilegis uygulamasını incelerken tekrar rastlıyacağız.

Türkiye'de E-Parlamento Uygulaması

Türkiye'de e-Parlamento çalışmaları TBMM tarafından yürütülmektedir. TBMM'nin e-Parlamento sistemi 2013 yılından itibaren hizmet vermektedir. Ülkemizde e-Parlamento kavramı tamamıyla tek yönlü olarak sadece vatandaşlara bilgi vermek için kullanılmaktadır. Vatandaşlar yasa yapma sürecine ortak olamamaktadır. 


E-Parlamentonun eksikliği alternatif platform arayışına sebep olmaktadır. Bunun soncunda Twitter, Change.org ve Ekşi Sözlük vb. gibi internet siteleri öne çıkmaktadır. Bu internet siteleri ile e-Parlamentonun eksikliği giderilemeyecegi gibi bu sitelerde bu amaçla yapılmamışlardır zaten. Zaman zaman devletin kontrol edemediği bu platformlar dezenformasyon ile amacından saptırılarak zarar verici hale getirilmektedir.

Bu yasakların sebepleri çeşitli olsada bunda yasama sürecindeki eksiklikler ve aksaklıkların etkisinin olmadıgını söymek mümkün değildir. Özelikle Twitter üzerinden hemen hemen her gün çeşitli yasal düzenlemelerin yapılması için örgütlü bir şekilde tweet atıdıgını görebilirisiniz. Bu gibi özel şirketlere ait olan sitelerin yasama ve yargı süreçlerinde önem kazanmasının en önemli sebebi e-Parlamentonun eksikliğidir.



Peki Dünyada E-Parlamento Uygulamaları Nelerdir?

Dünyada e-Parlamento uygulamalarının en gelişmiş örneği sanırım Birezilyadaki Wikilegis uygulamasıdır. Brezilya'da 𝘞𝘪𝘬𝘪𝘭𝘦𝘨𝘪𝘴 aracılığıyla vatandaşlar milletvekilleri tarafından hazırlanan yasalar hakkında görüş belirtebilmektedirler. Aşağıda sayfanın Türkçe 'ye çevrilmiş halini görebilirsiniz.

Wikilegis üzerinden vatandaşlar yasa tasarılarını düzenleyebilir, yorum yapabilir ve öneride bulunabilirler. Hazırlanan yasalar hakkında istatistikler kısmında vatandaşların yaptıkları yorumlar ve oylamalar belirtilmektedir. Sistemde vatandaşların yasalara itiraz ettikleri kısımlar belirtilmiştir.
Fransa'da ise 𝘗𝘶𝘳𝘱𝘰𝘻 isimli internet sitesi aracılıyla yasa yapma sürecine dolaylı olarak da olsa vatandaşlar da dahil olabilmektedir. Purpoz hem yerel hem de ulusal düzeyde kulanılmaktadır. Yerel olarak belediyeler tarafınadan kulanılırken ulusal düzeyde Fransız hükümeti tarafından kullanılmaktadır. 

Parlamenterler için yasa yapmadan önce Purpoz'a danışmak zorunluluk değil. Purpoz parlamenterler için yaşanılan toplumsal sorunlar hakkında fikir almak için iyi bir araç. Bu noktada Purpoz sadece yönetilenler için değil yönetenler için de faydalı bir araç konumunda.

Purpoz
purpoz.com

Bu iki örnekte özelikle vatandaşların yasa yapma sürecine ne denli ortak olabilecegini görmüş olduk. ABD, Kanada, İnğiltere, Güney Afrika ve Hindistan gibi diğer ülkelerde de e-Parlamento örneklerini görmek mümkün fakat bu ülkelerde e-Parlamento ülkemizdeki gibi sadece yasama sürecindeki gelişmeleri anlık olarak takip etmek amacı ile kullanılmakta vatandaşa söz hakkı tanınmamaktadır. 

Bu örneklerden yola çıkarak mecliste bulunan partilerin internet sitelerinde yasa tasarısı için vatandaşlarında dahil olabileceği bir e-Parlamento ortamı hazırlanabilir. Daha güvenilir olması için e-Devlet çatısı altında bir platform da oluşturulabilir. Çarelerin tükenmediği teknolojide yapılabilecekler saymakla bitmez elbet. 

E-Parlamento henüz yeni ve gelişmekte  olan bir sistem peki bu sisteme bu kadar ihtiyaç duyarken neden dünyaya öncü olmayalım?

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

"Biz Bu Zulmatlar İçinden Çıkarız Bir Gün Olur."

ARPANET'ten ICANN'e: "The Internet"

Kıbrıs'ta Bir Kahraman Türk Casusu